Boriana Net
       boriananet.comНачало arrow Полезно arrow Файловият обмен в Интернет


Файловият обмен в Интернет

Напредването на компютърните технологии от края на XX и началото на XXI век промени коренно развитието и разпространението на мултимедията.

От дългочасовото обикаляне из аудио магазините и видеотеките, търсенето на дългоочаквания филм или албума на любимата ни банда се сведе до отваряне на браузъра и кликване с мишката върху някой сайт за свободно теглене на всякаква информация.

Огромни колекции с безплатно съдържание до най-новите и уникални аудио и видео произведения са достъпни за потребителите по целия свят. Всеки ден десетки милиони потребители сърфират из свободни зони и торент сайтове или преравят сървърите в софтуера за споделяне на файлове за съдържание, още недостъпно на пазара.

А как точно се предоставя въпросната информация?

Три са основните методи за сваляне на аудио и видео съдържание – чрез свободни зони и сървъри, Torrent сайтове и Peer то Peer (P2P) програми.

Свободни зони и сървъри

Компютърни системи в Мрежата, пълни със софтуер, музика, филми и др. Политиката на някои свободни зони е предоставянето на свободно място за качване на информация от страна на потребителя и един активен скрипт, който претърсва съдържанието на директориите на всички потребители и индексира съответно файловете, качени от него.

В българското Интернет пространство потребителите използват активно някои от по-големите free зони, сред които са http://data.bg, http://fenbg.free.evro.net, http://free.bol.bg, http://www.hit.bg, http://free.datacom.bg и др.

Според разпоредбите на НСБОП или поради липса на пространство в твърдите дискове на системите, достъпът за качване или търсене на файлове е спрян в някои от тях, но въпреки това интересът от страна на любопитните потребители не спира.

Важно е да се отбележи, че въпросните сървъри предлагат и форуми, където освен приятната дискусия между потребителите, се публикува информация за наскоро качен филм, по-големи папки с музика; форумистите си помагат взаимно при търсенето на някой албум или прожекция.

Ако не успявате да откриете нещо или не може да се оправите със системата, публикуването на съобщение за помощ във форума може да ви свърже с някой напреднал потребител, който да ви разясни нещата и да ви помогне.

Освен най-популярните BG сървъри има още хиляди български и чуждестранни сайтове, предлагащи MP3 и AVI за свободен download. Списък с някои от тях може да откриете в http://download.start.bg

Torrent Trackers

В последно време торент технологиите навлезнаха значително в BG мрежите и вече по-големите сайтове за разпространение на файлове предлагат и този начин за теглене на информация. Системата тук е малко по-различна от стандартния download, тъй като тук не се използват HTTP или FTP протоколите за директно ‘точене’ от даден сайт, а се разглежда технологията на BitTorrent системата. BitTorrent е протокол за трансфер на файлове, базиран на Peer to Peer метода – юзърите не се свързват със сървър, а помежду си. Потребителите (peers) са 2 вида – пиъри, които получават информация (лийчъри, leachers) и такива, които изпращат информацията (сийдъри, seeders). Налице е централен сървър, наречен тракер (tracker), който координира действията на пиърите, без да съдържа информация за съдържанието на файловете или за тяхното местоположение. Ключовата философия на BitTorrent е, че потребителите трябва да свалят даден файл и едновременно с това да качват вече свалената част от него. Така мрежата е изградена по начин, при който огромният брой потребители не само не намалява скоростта, ами дори я ускорява, като повече хора участват в процеса на качване. Както по-горе споменахме, торент системите са интегрирани и в някои от свободните зони за теглене (например http://torrents.free.evro.net/, http://torrents.bol.bg/ и др.) Системите си имат собствена политика на работа, разрешаваща на потребителите определени права, описани в правилата за работа с тракера. Както общи тракери, събиращи информация от всякакво естество, има и строго специализирани тракери само за музика, само за филми и прочие, при които съдържанието е само един вид. Достъпът до информация през BitTorrent мрежата изисква и работа с определен софтуер, наречен клиент. Чрез въпросния клиент се осъществяват реално връзката с другите потребители, качването на файлове, настройката на свалянето и други. Списък с торент клиенти, сайтове на определена тематика и на обща основа може да откриете http:/torrent.start.bg.

P2P софтуер

BitTorrent е само едно от разклоненията на Peer to Peer (P2P) технологията в Интернет пространството. Съществуват още много мрежи, към които потребителите се свързват и могат да осъществяват контакт помежду си. P2P системата е създадена именно на базата на мрежи с потребителски компютри, а не на определен брой сървъри с информация. Като цяло P2P мрежите са мултифункционални – могат да се използват за обмен на файлове, за комуникация и др., но ние ще се концентрираме върху първия тип.

Oсновното предимство на този вид мрежи е, че всички клиенти допринасят с бързина на Internet връзка и дисково пространство, като подпомагат за развиването на по-мощна мрежа и не ограничават потенциала на системата. По този начин не се натоварват никакви сървъри при по-голям брой потребители, а лекотата на теглене се запазва относително постоянна.

По-големи мрежи, базирани на посочената технология са eDonkey2K, DirectConnect (DC++), FastTrack, Gnutella, Overnet, MP2P, BitTorrent и други. В България има огромен интерес към развитието и работата на мрежата DirectConnect с популярният клиент DC++. DirectConnect е базирана на различни Hub-ове (канали) с различна тематика и различна идея за обмяна на файлове. Подобно на BitTorrent мрежата, free зоните имат и собствени DC Hub-ове, където може да се открие и информация от самите сървъри. Списък с хъбове, категоризирани според определени критерии, може да намерите на адрес http://hublist.org/?p=search. Мрежата позволява участие в няколко хъба едновременно, като отделните хъбове имат собствена политика и правила за споделените файлове, ограничение на споделената информация и други. Повече за хъбовете, информация как да създадете свои, всичко за P2P мрежите може да намерите в http://P2P.start.bg.

КТ Боряна предлага своя DirectConnect мрежа, базирана на популярният клиент DC++ и свой собствен Hub dc.boriananet.com:4111. За допълнителна информация относно даунлоуд, инсталиране и настройка на DC++ четете тук!« назад

  Boriana Company