Boriana Net
       boriananet.comНачало arrow Полезно


UPS – допълнителна защита

UPS (Uninterruptible Power Supply)

Прочети пълния текст...

Ъпгрейдът – основни понятия и принципи

Това понятие, спасяващо много хора от директно инвестиране в чисто нова компютърна система, вече е нещо съвсем нормално в съвременния ИT свят. Преди много години нещата не стояха по този начин. Скъпи и големи, компютрите по една или друга причина не подлежаха на обновяване. Или бе невъзможно, или прекалено скъпо, или трудно изпълнимо като цяло, незаслужаващо внимание. Тогава бе лесно – изхвърляте старата машина (или й намирате по-удачна употреба) и си вземате нова. Малко по-хубава и много по-скъпа. Общо взето, преди десет години ъпгрейдът си беше нещо доста луксозно и или се правеше в много малка степен, или потребителят не се занимаваше, а използваше наличната техника до последно. В последно време обаче положението се промени доста – поради появата на доста по-голям избор на компютърни компоненти, поради постоянното понижаване на цените, поради много по-сериозното разпространение на компютърната техника, интернет и изобщо възможността за забавление, което може да се постигне чрез една компютърна конфигурация. Сега може да си направите много добре замислена и оптимизирана промяна по компютърната система, така че за неголяма сума пари да промените осезателно нивото на работоспособност и бързината на своя компютър.

Прочети пълния текст...

Реклами и шпиони и борбата с тях

Ден след ден компютърът започва да губи от своята скорост, приложенията започват да се отварят с плачевно забавяне, постоянно изскачат прозорци с реклами, които не сте отваряли...
Преди да помислите, че компютърът е за смяна, че Windows отново се е затлачил (което също е възможно) или че не ви достига памет, проверете РС-то си за рекламни и шпионски приложения, познати също като Adware и Spyware.

Прочети пълния текст...

Да се защитим от токови удари и пренапрежения

Статистиката от последните години сочи, че българските граждани отделят около 19 млн. лв. годишно за ремонт на битова техника. Единственият начин, по който можем да намалим този показател, е да обърнем по-голямо внимание върху необходимостта от правилна експлоатация на домашните електроуреди и електроника. Често срещан проблем, водещ до повреждане на електрическите устройства, е поява на пикове на напрежението по електропреносната мрежа. Разбира се, в голяма част от съвременните уреди е вградена защита от пренапрежение, но тя е ефикасна в случаите, когато захранващото напрежение се променя плавно, леко над допустимата стойност. За съжаление обаче понякога промяната му става за много кратко време, което е напълно недостатъчно за задействане на подобен род защити. Резултатът от подобно ненавременно активиране на защитните функции е налице – повреждане на предпазваното устройство.

Прочети пълния текст...

Как да обменяме файлове помежду си?

Как да обменяме файлове помежду си?
Един от основните методи е използването на така наречените Peer то Peer (P2P) програми. Когато програмата бъде използвана в локалната мрежа с Hub-a на КТ Боряна, тогава потербителите обменят двупопсочно файлове по между си през локалнен трафик с двойно по-висока скорост.

Прочети пълния текст...« назад

  Boriana Company