Boriana Net
       boriananet.comНачало arrow Полезно arrow Реклами и шпиони и борбата с тях


Реклами и шпиони и борбата с тях

Ден след ден компютърът започва да губи от своята скорост, приложенията започват да се отварят с плачевно забавяне, постоянно изскачат прозорци с реклами, които не сте отваряли... Преди да помислите, че компютърът е за смяна, че Windows отново се е затлачил (което също е възможно) или че не ви достига памет, проверете РС-то си за рекламни и шпионски приложения, познати също като Adware и Spyware.

Какво представляват Adware и Spyware?

С името Adware се означават приложенията с рекламна цел, които се инсталират заедно с други програми. В повечето случаи това е напълно легално, тъй като потребителят дава съгласието си тези допълнителни приложения да се инсталират. Често той няма друг избор – ако откаже да инсталира допълнителните приложения, може да не му бъде позволено да ползва програмата, която всъщност е искал да инсталира. В други случаи пък, дори да се деинсталира "ракетата носител" (програмата, към която са прикрепени допълнителните програми), другите рекламни приложения остават "вечно" в Program Files. Неудобството от Adware-приложенията се състои най-вече в тяхната агресивност, честотата на показваните реклами и начина, по който прекъсват процеса на работа с компютъра. Другите неудобства са допълнителните ресурси, които се хабят за тези приложения, като те се изразяват както в процесорно време, така и във връзка към Интернет. Така се оказва, че цената за ползването на дадено (иначе безплатно) приложение е прекалено висока, особено когато потребителят заплаща реализиран трафик към Интернет. Шпионските приложения, познати и под името spyware, представляват "бръмбари" в системата, които следят действията на потребителя и пращат доклади към сървър, който от своя страна връща персонализирана реклама. Следят се страниците, които потребителят посещава, тяхното естество, времето, по което е онлайн и т.н., и на базата на тези данни се съставя профил на потребителя, в който е описано какво е търсил той и евентуално към какви реклами би проявил интерес. Обикновено шпионските и рекламните приложения са взаимосвързани – шпионите събират информация, а adware сервира на потребителя персонализираните реклами. Много често компютърът става обект на работата на множество различни шпиони, десетки невидими очи, които независимо един от друг събират и пресяват информация за характера на потребителя. Често те не са и много стабилни, гърмят и карат системата да увисва, а и едва ли някой би си актуализирал шпионските приложения в компютъра до по-стабилна версия доброволно.

Генерално решение на проблема?

Според проучване, направено наскоро от изследователската организация Pew Internet and American Life Project, проблемът с шпионите добива все по-застрашителни размери. Резултатите от анкетата, проведена сред пълнолетни американци потребители на Интернет, показват, че 43% от тях са били жертва на adware, spyware или и двете. Деветдесет процента твърдят, че са променили своите навици на сърфиране в Мрежата, за да избегнат възможността да станат жертва на вируси, шпиони и рекламни приложения. Промените включват предпазливост при посещения на сайтове, избягване на инсталирането на приложения, инсталирането на защитни стени, антивирусни програми и чистачки на шпиони. Въпреки че продължава да се разраства, проблемът не бе решен досега поради липсата на ясна дефиниция на шпионските и рекламните приложения. За да се формулират правилно тези термини, бе сформирана работна група, включваща специалисти по мрежова сигурност и представители на антивирусните компании, които изготвиха документ в 13 страници, дефиниращ ясно този вид неудобен софтуер. Някои от отличителните черти на този вид приложения според групата са: – Пречат на потребителите да имат контрол над своите системи, като същевременно нарушават тяхната лична неприкосновеност и сигурност. – Нарушават използваемостта на системните ресурси, включително на програмите, които са инсталирани на компютъра или – събират, ползват и разпространяват лична или конфиденциална информация. Групата класифицира "adware" под общото наименование на документа "Spyware и други потенциално нежелани технологии" и така избягва диспута, довел в миналото до съдебни дела – дали adware е форма на spyware или двете са различни неща. Ясното дефиниране на проблема има за цел да помогне в бъдеще при съдебни дела, които досега се водеха както срещу фирми, създателки на spyware и adware, така и срещу създатели на софтуер за чистене на компютъра от шпиони.

Начини за защита

Засега най-ефективните начини за защита са в ръцете на крайния потребител чрез използването на технологични средства. Първият начин да се защити компютърът от нашествието на този вид софтуер е да се спазва "хигиена" при работа с Интернет и уеб. На първо място, да не се свалят приложения от съмнителни сайтове, а дори и да са от надеждни, да се четат внимателно съобщенията на инсталатора. Обикновено при инсталиране кутийките, в които е означено, че ще бъде качено и допълнително приложение на трети разработчик, са отбелязани и е нужно отметката да бъде махната. Също така е добре да се чете и лицензионното споразумение, в което трябва да са описани допълнителните приложения и тяхната функция. Натискайки бутона за съгласие, потребителят автоматично приема тези условия и от тук нататък допълнителните приложения започват да работят съвсем законно. Второто нещо, което предпазва от затлачване на компютъра от нежелани програми е повишеното внимание при сърфиране с Internet Explorer и съобщенията за инсталиране на ActiveX контроли. Инсталацията на Service Pack 2 донякъде спомага за повишаване на нивото на защита, но в случай че инсталацията му е нежелателна, добър избор са браузърите Mozilla Firefox и Opera, които не позволяват автоматично качване на плъгини и добавки без изрично разрешение. Допълнителен плюс е фактът, че не поддържат ActiveX, което ги прави непробиваеми за много от самоинсталиращите се шпиони, които разчитат и на дупки в сигурността на IE. Третото важно нещо е инсталирането на приложение, което почиства компютъра от "курабийки" и шпионски програми. За съжаление, е трудно да се намери приложение, което да успява да изчисти всички "бръмбари", затова е най-добре компютърът да бъде проверен поне с два различни скенера. За домашно ползване могат да се намерят много "почиствачки", като най-популярните са AdAware (http://www.lavasoft.com изтеглете Ad-Aware SE Personal Edition 1.06 от тук), Spybot Search&Destroy (http://spybot.info), Microsoft Windows AntiSpyware Beta (http://www.microsoft.com/athome/security/spyware/software/default.mspx). Може да се извърши и онлайн-сканиране чрез сайта http://ctech.link/remove-spyware. И последното нещо, което е важно при защитата от Spyware и Adware, е редовното инсталиране на кръпки за уеб-браузърите и операционната система, които запушват дупки в сигурността, често ползвани от "бръмбари", червеи, вируси и троянски коне.« назад

  Boriana Company