Boriana Net
       boriananet.comНачало arrow Полезно arrow Ъпгрейдът – основни понятия и принципи


Ъпгрейдът – основни понятия и принципи

Това понятие, спасяващо много хора от директно инвестиране в чисто нова компютърна система, вече е нещо съвсем нормално в съвременния ИT свят. Преди много години нещата не стояха по този начин. Скъпи и големи, компютрите по една или друга причина не подлежаха на обновяване. Или бе невъзможно, или прекалено скъпо, или трудно изпълнимо като цяло, незаслужаващо внимание. Тогава бе лесно – изхвърляте старата машина (или й намирате по-удачна употреба) и си вземате нова. Малко по-хубава и много по-скъпа. Общо взето, преди десет години ъпгрейдът си беше нещо доста луксозно и или се правеше в много малка степен, или потребителят не се занимаваше, а използваше наличната техника до последно. В последно време обаче положението се промени доста – поради появата на доста по-голям избор на компютърни компоненти, поради постоянното понижаване на цените, поради много по-сериозното разпространение на компютърната техника, интернет и изобщо възможността за забавление, което може да се постигне чрез една компютърна конфигурация. Сега може да си направите много добре замислена и оптимизирана промяна по компютърната система, така че за неголяма сума пари да промените осезателно нивото на работоспособност и бързината на своя компютър.

Ето кои са основните моменти, на които трябва да се обърне внимание при евентуален ъпгрейд на компютърната конфигурация.
Замислете се дали наистина имате нужда от подмяна. Невинаги решението е извършването на ъпгрейд на системата. Понякога други, дребни “камъчета” са проблемът, който “обръща колата” – например доста остаряла инсталация на Windows, проблеми, свързани с прегряване на някой важен компонент в системата ви (процесорът, чипът на видеокартата), остарели драйвери и т.н. Понякога преинсталирането на операционната система “на чисто” и добавянето на най-новите драйвери могат да помогнат много повече, отколкото си мислите.
Неправилният ъпгрейд може да има обратен ефект. Под неправилен ъпгрейд разбираме този, който е извършен, без да се наблегне на истински слабите моменти на компютъра. Например ако смените процесора на система, която има нужда от повече RAM памет, само ще си дадете парите на вятъра. Или пък ако искате да играете най-новите игри, но вместо нов графичен ускорител и RAM памет вие закупите процесор и твърд диск. Подобни недомислия са нежелан “ефект” при извършването на ъпгрейд на вашата конфигурация.
Консултация със специалист. Невинаги обръщането към фирмата, от която искате да си вземете новите неща, е добра идея поради факта, че може да предпочетат чрез вас да се отърват от залежала стока пред това да ви дадат точен съвет. При липса на достатъчно собствени технически знания обръщането към познат компютърен специалист може да ви спести както много главоболия, така и пари. Правилната консултация в конкретния случай е от доста голямо значение за постигането на 100 % резултат, който търсите.
Правете ъпгрейда с мисълта за ъпгрейд. Ако веднъж сте решили да поемете по този път, ще е добре да обърнете внимание на факта, че може да продължите в същия дух и много години напред, като по този начин никога не закупите изцяло нова конфигурация (която да замести сегашната). Когато вземате новите компоненти, обърнете внимание колко “живот” имат те самите и дали няма да влезете в задънена улица, закупувайки определени части за сметка на други. Неправилно подбрана дънна платка може да доведе до нуждата от смяната й в доста по-скоро време, отколкото предварително сте го били запланували. Същото се отнася и до твърдия диск, процесора, паметта и т.н.
Компонентите втора ръка невинаги са рисков избор. Стига да сте сигурни за произхода на съответния употребяван компонент, закупуването му понякога е доста добра инвестиция поради факта, че ще получите необходимата (или много близка) производителност за доста по-малко пари. Да не говорим, че някои неща, подходящи за вашата система, може и да не се намират вече в масово производство към момента на извършването на ъпгрейда. Все пак трябва да сте много внимателни, когато пристъпвате към закупуване на компонент втора ръка– наличието на истинска гаранционна карта е задължително. В този случай е особено удачно отново да се консултирате със специалист.
Естествено, преди да пристъпите към каквито и да било процедури по вашата система, ви препоръчвам първо да я почистите, т.е. да оберете натрупалите се два пръста прах от цялата вътрешност на системата, въпреки че това няма нищо общо със самите промени.
По време на промените, които ще направите по машината, е добре да се съобразите със следните указания:
Винаги гледайте да сте заземени, т.е. да няма статично електричество, натрупано по вас. Това може да се случи много лесно, ако дори се пипнете по косата за известно време. Да не говорим, ако сте облечени с дрехи от вълна или от изкуствена материя.
Статичното електричество е доста пагубно за голяма част от електрониката в компютъра ви и дори малък електростатичен разряд е достатъчен, за да направи вашия нов процесор практически неизползваем. Самото заземяване става лесно, като се допрете до заземен обект – например парното или кутията на компютъра ви (която обаче трябва да е свързана с електрическата мрежа).
Правете промени при изключено от мрежата захранване. Няма нищо по-лошо от това да сменяте памет, докато системата ви е под напрежение (5 V Stand By винаги са активни) и това да повреди дънната платка (случва се при Nforce3 базираните дънни платки) или паметта. Нито пък да сменяте охладителя на процесора и инцидентно да включите системата (при новите компютри може да не е проблем, но K7 системите ще пострадат определено). Някои захранвания притежават специално копче, но въпреки това изключете кабела, за да сте 100 % сигурни, че няма да има изненади.
Прочетете ръководството за употреба – дори и най-големите специалисти поглеждат тази малка (и според доста хора ненужна) книжка, в която производителят се е занимавал да описва какво точно ви е продал. Освен това вътре има доста полезна информация, която не е излишно да знаете. Пък и така ще бъдете сигурни, че сте наясно с правилната инсталация на новия компонент и няма да има проблеми след това. Някои неща, като например твърди дискове или периферни карти, не притежават подобни указания, но в някои случаи в ръководството за дънната платка e включено описание на по-специфичните варианти (SATA устройства, аналогови кабели за CD-ROM), ако има такива.
Работете с мисъл и внимание – както и при горното указание, така и тук и най-добрите внимават какво правят и следват точно определени стъпки при промените (каквито и да са те) по една компютърна конфигурация. Системата няма да стане по-бърза, ако по часовник за отрицателно време наредите всичко и без да проверите втори път, направо стартирате “новата система”. Понякога се случва RAM паметта да се постави наобратно или дори охладителят на процесора. Може и да не сте натиснали графичния ускорител добре в слота и той да не прави необходимия контакт. Не е казано, че това ще се случи, но все пак е доста по-умно да процедирате бавно и внимателно, отколкото чрез бързане да си усложните живота (и олекотите джоба... допълнително).
Ако следвате казаните по-горе неща, смятаме, че ъпгрейдът на компютъра ви ще бъде доста по-спокойно извършен и вероятно ще срещнете доста по-малко (или никакви) проблеми със съвместимостта или като цяло с работоспособността на системата.
Имайте предвид, че никой не е вещ във всички области, така че ако не ви е много ясно какво трябва да направите, ще е по-добре да оставите някой друг да го извърши вместо вас. Все пак едва ли искате да рискувате новия хардуер чрез собствени импровизации, а като ви се покаже веднъж как се процедира, за в бъдеще ще ви е доста по-лесно (а и ясно) как да направите сами следващия ъпгрейд.« назад

  Boriana Company